Jak jsem pekla Lembas

9. února 2014 v 14:02 | Nolmë |  Žít
Zdravím přátelé!


Já jsem pekla a co je podstatnější, dalo se to jíst!



Yop. Měla jsem taky jednou chuť využít tu místnost na "k" u nás doma k něčemu jinému než k mým pěveckým pokusům (protože se to tam parádně rozléhá).Taky jsem už dávno plánovala udělat něco s masivním "geek" podtextem. Čiště pro lepší pocit... Tak jsem zasedla k internetu a vygooglila pár receptů na Lembas.
Komu význam slova "Lembas" uniká: jde o elfský cestovní chléb, který dokáže udržet poutníka na nohou po celý den, i kdyby to byl veliký muž z Minas Tirith (z knih J.R.R. Tolkiena). Tato charakteristika je zvláště povzbuzující, je-li vaše energie na nule už po tři dny. Protože tedy nebyl důvod k zahálení, pustila jsem se do toho (když nebyli rodiče doma, aby to bylo raději beze svědků). Mohla bych sáhodlouze popisovat jak jsem v kuchyni strašně nemožná a kolik pro kuchaře nervydrásajících věcí jsem při pečení Lembasu nadělala, ale jak znám čtenáře, od většiny z nich by to bylo bráno jako pokrytectví. Vy ostatní mi můžete věřit: pokrytectví to teda určitě není.
Recept na Lembas je opravdu jednoduchý (protože jsem to zvládla i já). Následuje recept a k němu moje drobné poznámky:
5 dkg tuku
1 vejce (do těsta přijde jenom žloutek, ale ze zkušenosti vím, že po přidání bílku se třetí světová rozhodně nerozpoutá)
10 dkg moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru (ovšem když ho nahradíte lžičkou medu, je to ještě lepší)
15 dkg hladké mouky (a stejně jsem ještě přidávala...)
1 čajovou lžičku skořice
trocha silné kávy (i když mě to chutná víc bez ní)
Toť vše. Teď to prakticky jenom smícháte, uděláte kuličku a necháte hodinu uležet v lednici. Potom vyndáte a pečete asi čtvrt hodiny na 175 stupňů. Osobně jsem si jednu dávku trochu připálila, jelikož tak to mám prostě ráda a můžu říct, že jsou i tak daleko lepší, než ty "akorát". To už záleží na vkusu.

Nemám sice ani lístky na zabalení, ale i tak se u nás Lembas stal velkým hitem. A to nejenom u mě, ale taťka se po něm může utlouct. Nádherně voní po skořici a je taky silně návykový. Zatím sem neobjevila ty jeho pravé magické účinky, pouze jsem po něm přibrala na váze. Ale taky kdo by se divil, když jsem skoro celý plech spořádala sama... každopádně sami zkuste. Určitě doporučuju :)

Vaše
Nolmë
zdroj obrázku
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Šárka | Web | 11. února 2014 v 0:20 | Reagovat

Oo tak to ani nevypadá nijak složitě:) Asi tvůj recept vyzkouším! Komu se jen povedlo nahlédnout do Melianiných nebo Galadrieliných spisů, že už je receptů na lembas plný internet? Tedy pravda je, že ty jsi první, kdo píše, že se mu to povedlo a že to i chutnalo :) Jen ta káva je mi tam divná.

2 Nolmë | Web | 11. února 2014 v 6:45 | Reagovat

[1]: Určitě to musíš zkusit. Nějaké elfské kouzlo to ale musí mít, protože co jsem tak sledovala v mém okolí, všichni se toho nemůžou nabažit :D A ta káva nevím. Jak říkám, mě to víc chutnalo bez ní, ovšem v původních receptech se vyskytuje ;-)

3 Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 12. února 2014 v 21:35 | Reagovat

Hmmm, tak už asi vím, o co se budu v budoucnu pokoušet. >:3

4 Nolmë | Web | 13. února 2014 v 6:59 | Reagovat

[3]: To prostě musíš zkusit! ;-)

5 Kelly | Web | 14. února 2014 v 19:54 | Reagovat

[1]: [2]: Ono s tou kávou jde asi jen o ten kofein na povzbuzení a dodání energie, takže možná tam ani být nemusí, jen to stačí něčím energetickým nahradit. Asi. Nevím, nezkoušela jsem to :D

Každopádně vypadá to chutně, tak jdu zítra vyrabovat spižírnu :-D

6 Nolmë | Web | 15. února 2014 v 9:00 | Reagovat

[5]: Musíš to zkusit! Ale pozor. Už víc lidí, kterým jsem to doporučila, že je to silně návykové :D

7 Loriane | 18. prosince 2014 v 14:00 | Reagovat

Ja jsem ho delala a je nejaky tvrtdy? ma tak byt nebo jsem v necem udelala chybu?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Co se tolik diskutovaných autorských práv a zdrojů obrázků týče:
Zdroje lze najít pod každým příslušným obrázkem, až na obrázek v perexu, jehož zdroj bývá zpravidla na konci článku. Tyto obrázky povětšinou ještě sama upravuji. Všechny gify pocházejí z tumblr.com. Všechna videa jsou z youtube.com.
Obrázky, použité v rubrice s výtvarnou, tvořivou a fotící tématikou, jsou mnou pořízené, stejně jako všechny ostatní obrázky, u kterých není zdroj uveden. Za případné omyly při zdrojování se omlouvám.
Obrázek na pozadí blogu je odtud.